Sunday, January 18, 2015

Sportlik mina vol 6

Spordirindelt pole ammu uudiseid tulnud. Mis on ka mõistetav, sest pole olnud väga millestki kirjutada. Enne ei saanud joosta, sest nii külm oli. Tõsi on, et varbad ja sõrmed ei hakka külmetama. Küll teevad seda tagumik ja reied :D Nüüd ei saa joosta, sest niiiii libe on. Ja mingi lobjakas segamini lumekuhjadega vedeleb ka tee peal. Nii et oma välisõhutrennid olen taandanud taas kõndimisele. On ohutum. Ja lisaks on talvekostüümis raske joosta. Aga kõndida on ka tore. Lisaks teen tubaseid jõuharjutusi oma uute keskkonnasõbralike hantlitega, mille jõuluvana mulle tõi. Mingit erakordset muskulatuuri arenenud pole, aga tore on ikka. Võibolla suveks on midagi näha ka :)

Kokkuvõttes - kahtlustan, et võhma osas pole ma nii heas vormis nagu sügisel, aga vähemalt tegutsen vaikselt edasi.

Ühel päeval uurisin meie kehalise kasvatuse õpetajalt paari asja, mis on mulle natuke südamele jäänud. Esiteks plank, mis on praegu väga populaarne. Ma pean tunnistama, et plank on minu jaoks muutunud kergelt kinnisideeks, sest ma ei saa aru, kuidas ma ei jaksa seda teha. Päriselt ka. Uurisin talt, mida ta üldse soovitab selles valdkonnas ja noh, põhiline oli see, et ta soovitab planguga väga ettevaatlik olla :D Plank eeldab, et enne selle tegemist oled üle keskmise heas vormis, sest muidu kipub inimene endale sellega haiget tegema, sest ta ei suuda hoida õiget asendit. Kindlasti peaks seda tegema küünarnukkidel. Ja ei mingeid jala- või käetõsteid. Need tulevad tüki aja pärast. Ja hea oleks, kui keegi kõrvalt hoiaks silma peal, kas asend on õige. Või siis vaatad ise peeglist.

Teine asi oli venitamine. Et uuemad teooriad räägivad, et pärast trenni ei tohiks venitada. Selle kohta ütles mu kolleeg, et TEATAV loogika selles on. Aga kui inimesele ikka venitamine meeldib, siis võib seda südamerahus teha. Ainus asi, mida jälgida, on see, et kui on olnud intensiivne trenn ja lihased on pärast seda kanged, tuleb enne venitamist lihaseid natuke sõtkuda, et nad pehmeks tagasi läheksid.

Nõndapalju siis sellelt rindelt :)

12 comments:

  1. Selle plangu kohta tahaks spetsialistilt kommentaari. Mina näiteks pole aru saanud, et see mingitpidi raske oleks. Olen keskealine ja selgelt ülekaalus mees, kõhu- ega seljalihaseid pole olemaski, aga ikka ei tundu raske. Kas ma teen seda kuidagi valesti? Mis viisil see ohtlik on (mulle, kel ilmselgelt EI ole head vormi)? Ja kas see peaks midagi treenima? On see parem kui, näiteks, kätekõverdused (mis on ju pmst sama harjutus)? Kas kätekõverdused on siis ka ohtlikud? Üks loll jõuab rohkem.. aga ikkagi... eks.

    Mis on keskkonnasõbralikud hantlid? Kuidas saab hantel olla üldse keskkonnakahjulik? (No vandlist hantlid ilmselt oleks...)

    Aga kõndimine on kasulik kindlasti. Kerget sammu :)

    ReplyDelete
  2. Hiihi, ma tahtsin ka nende hantlite kohta uurida... et kui enam üldse trenni teha ei viitsi, siis kõdunevad kenasti riiulisse ära ja saab põllule viia? :D

    Plank võib ilmselt alaseljale liiga teha, kui valesti ennast hoida. See on lihtsalt see koht, kus ise olen pistet tundnud kui ennast liiga lõdvaks lasen ja selg liiga nõgusaks läheb.

    ReplyDelete
  3. Ma ei oska täpselt öelda, miks mu hantlid on keskkonnasõbralikumad kui mõned teised, aga paki peal oli niiviisi kirjas :D

    Ja plangu osas - ma saan aru, et ohukohad on alaselg (kui peps "vajub läbi") ja õlaliigesed (kui käed pole paigas - küünarnukk peab olema täpselt õla all). Põhiliselt peaks plangus tööd tegema süvalihased, mis võivad sul, Kaur, täitsa korralikud olla. Kui Sa just nii ülekaalus pole, et kõht maha ulatub, siis oleks kindlasti mõnus plankida :D Ja eks kätekatega on sama asi - tehnika peab paigas olema. Näiteks seesama kolleeg teeb mul kätekõverdusi nukkide peale, sest ta ütleb, et muidu on randmetele liiga suur koormus. Ja plangu kui treeningviisi kohta ütles ta, et see pole kuigi kehasõbralik variant, aga kui inimene tahab, siis las teeb. Plangu eelis on see, et lühikese pingutuse peale tekib tunne, nagu oleks kõvasti tööd teinud :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma hakkasin just ette kujutama, kuidas kõht maha ulatub, ja siis tundus, et see oleks just alaseljale väga kerge - ei vaju kuskilt midagi läbi, toetub ilusasti kõhu peale. :D

      ainult siis ilmselt ei treeniks suurt midagi.

      Delete
    2. No mul peaaegu vajub! BMI on 30. See pole "tünjas", vaid "kerajas". Aga 2 minutit planku teen rahulikult ära... Seepärast ma küsingi, et kui pikalt teie seda teete või tegema peate, et otsustate, et "ei jaksaks"? Mõne jaoks tähendab "ma ei jaksa üldse joosta" ka seda, et maratoni aeg tuleb üle kolme tunni...

      Delete
    3. ma jaksan seda päris hästi - enamasti üle minuti ei kästa, aga minuti järel on tunne, et pmst _jaksaks_ veel teab kui kaua, ainult ei viitsi, sest vastik on.

      aga treener on tagumiku asendit korrigeerinud küll, vahel käsib madalamale lasta, vahel on vastupidi, "läbi vajunud". äkki anatoomilised iseärasused? meestel on selg keha üldpikkusega võrreldes kompaktsem ja põhimass ei ole ka tagumiku ümber, äkki siis ei vajugi nii kergesti kuhugi.

      mul on väidetavalt ka liiga logisevad luud, siis vajub kah kindlasti kõik igale poole palju kergemini.

      Delete
    4. Ma plangin minuti, mõnda aega jaksaks ehk veel, aga kuna mina mina vist teen seda kuidagi valesti, siis selg jääb haigeks. Seljalihased on mul muidugi nõrgad ka, nii et valu võib ka sellest tulla.

      Delete
  4. Ma arvan, et plangu asemel võib rahus tavalisi kätekõverdusi teha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kes võib, kes mitte. kuigi ma olen avastanud, et õige tehnikaga ja kas või lihtsustatud kujul (põlved maas) saan ma tehtud rohkem kui pool kätekõverdust, võib nt juhtuda, et sõrme- ega randmeliigesed ei kannata keharaskust, st nende peale ei tohi toetada - aga küünarvarte najal saab olla küll. Kätekõverdusi nii ei tee, aga planku - vabalt.

      Delete
    2. ... a vat ükskord oli trennis väga äge plangu ja kätekõverduste ristsugutis, kus alustasime plangust, seejärel ronisime käte najal A-tähe asendisse (nuh, et sirged jalad, sirged käed seljaga ühel joonel, tagumik taeva poole), hoidsime seda natuke ja ronisime tagasi planku... hoidsime natuke seda ja ronisime tagasi A-täheks... ja nii edasi.

      Delete
    3. Sa oled esimene inimene, kellest ma kuulen, et randmed nõnda õrnad on... Sinu "ronimist" proovisin, mõnus lõdvestus - jalutasin just 15 km piki hirmus libedat kivisillutist, aitäh hea nõ eest :)

      Delete
    4. ma olen ikka päris mitmelt kuulnud, et teevad kätekõverdusi rusikatel, sest muidu ei pea randmed vastu. ei ole ainult minu iseärasus.

      minu iseärasus on viimasel ajal olnud hoopis haiged sõrmeliigesed, nii et vahepeal käed ei läinudki rusikasse, et neid rusikatrikke oleks saanud teha. nüüd juba läheks, aga ma olen liiga valukartlik, et keharaskus palja põranda peale sõrmenukkidele toetada. vbla mati peal saaks hakkama, aga ma ei viitsi trenni matti kaasa vedada, suur, rsk.

      Delete