Monday, July 13, 2015

Mida vajab koolilaps?

Kuna meil on siin üks inimene, kes hakkab kooli minema ja juulikuu on juba käes, olen leidnud end mõtisklemas teemal, mida kõike meil veel vaja oleks. Okei, koolist saime mingisuguse nimekirja ka, kus olid joonlauad ja värvilised pliiatsid. Õnnetul kombel on see nimekiri mul juba kuskile ära kadunud, aga midagi väga erilist seal polnud. Ühel õhtul poes vihikuid sirvides mõtlesin küll, kas seal vihikud olid, sest minu mäletamist mööda olid alguses eriti laiade joontevahedega vihikud, aga poes selliseid polnud.

Kontorikraam mind tegelikult väga ei erutagi, sest seda saab vajadusel alati ka toidupoest varuda. Aga kõik see muu.

Olemas on:
kirjutuslaud
kirjutuslauatool
gloobus

Ei ole veel olemas
Koolikott - arvestades seda, kui keeruline on valik, jääbki vist olemata. Päriselt ka. Internetis kirjutatakse ainult Jevadest ja nendest teistest kottidest, mille nimi mul meelde ei tule. Et mugavad ja vastupidavad. Mugavust tahaks ma ka oma lapsele, aga vastupidavust ma ausalt öeldes hetkel küll hinnata ei oska. Aasta pärast ehk? :D Ma nagu mäletaks, et mul olid küll algklassides erinevad kotid, vanusega maitse muutus. Seepärast ei näe ma selles, et tolle 80 euro eest, mida need head kotid maksavad, saame koolikoti, mis teenib last viis aastat, midagi enneolematult ihaldusväärset.

Dressid - issand, mu lapsel polegi vist dresse olnud :D Ma ei tea, kust neid üldse ostetakse. Mingid suvalised dressipüksid muidugi on, aga kas nendega käiaksegi siis kehalise tunnis. Tuletagem meelde, et kui mina hakkasin kooli lõpetama, siis avastas mu ema äkitselt, et ta pole juba päris mitu aastat kehalise riideid mulle ostnud. Polnud vaja, noh. Lisaks peavad olema ka lühikesed dressid, mida ma nagu üldse näinud poleks oma elus.

Spordijalanõud - saan aru, et kahed - sisse ja välja?

Vahetusjalanõud - ma vaatan, et gümnasistid kannavad kõige rohkem tenniseid. Aga algklassides? Hingamise mõttes tunduvad lasteaiast sõbraks saanud sandaalid mõnusamad.

Kooliriided - soovitavalt viisakad, aga mugavad. Huvitav, mitu paari selliseid viisakaid, aga mugavaid pükse olema peaks? Kaks paari? Kolm paari? Pluusidega on lihtsam, neid on nagunii palju :D

Suusad ja/või uisud? - ma olen näinud küll, kuidas pudinad suusatamas käivad, aga kas kõigil tõesti on suusad olemas. Ruudil tegelikult isegi on suusad, aga suusasaapad on väiksed. Kaks aastat pole väga teemas olnud ka...

Ja see ongi kõik, mida ma suudan välja mõelda. Telefoni osas näitasid vanavanemad entusiasmi üles, aga palusid aidata valimisel. Selles osas olen ka suhteliselt nõutu, sest minu jaoks on telefon ... telefon. Ma isegi ei tea, mis mark mu enda oma on. Valge :D

Ma kohe tea, kas peaks hakkama korralikult valmistuma või vaataks äkki, kuidas kulgeb.

19 comments:

  1. Mul üldse firmakate ja üleliia ostupalavikesse ei nakku ja last saadan jätkuvalt kooli nende samade kaltsukariietega, millega ta kodus ka käib Aga Jeva koti ostsin. Neli aastat käinud sellega, täiesti terve ja korralik siiamaani. Ainult veits kulunud.
    Ja sandaalid muidugi ju.

    ReplyDelete
  2. Lühike dress on täiesti tavalised lühikesed püksid ja T-särk. Pikk dress on dressipüksid ja -pluus või pusa. Ei ole mina mingeid spordipoodide komplekte taga ajanud ja pole tarvis ka läinud. Tossud on ka tavalised - sügisel käib nendega õues kehalises, siis pesen tallad puhtaks ja samadega on ka saalis talvel. Pole mõtet asju keeruliseks mõelda ;) Vahetusjalatsid on sandaalilaadsed ja kott Jeva läheb kolmandat aastat ning laps pole avaldanud uue soovi. Kott korralik ja kulumata ning kohe lihtsam, kui ei pea iga aastat uut kotti ostma (taas 1 kohustus vähem). Kooliriiete osas on poisil teksapükse 3-4 paari nagunii kogu aeg olemas, mitte spetsiaalselt kooliks ostetud. Peal kannab erinevaid polosid ja pikkade käistega T-särke, talvel külmaga kampsun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tead, meil on pikkade pükstega täiesti probleem. Tüüp kannab ainult väga valitud mudeleid, mida tavaliselt õnnestub meil skoorida täpselt üks paar. Praegu näiteks probleem, sest peene triibuga velvetid jäid lühikeseks ja teksad "pole nagu päris neeeeed"... Üldiselt käib ta ringi lühikeste pükste ja põlvikutega. Täielik Hitler Jugend.

      Ja see on siis okei, kui on ühed tossud? Väga kena.

      Delete
  3. meil kõik spordiriided ja ka paljud muud asjad saabuvad sellisest kohast nagu
    sportsdirect.com. väga normaalsed hinnad (olen paras koi ja kuna laps kogu aeg kasvab asjadest välja, siis on päris tihti uut kraami vaja)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kas sa oled sealt jalanõusid ka ostnud? Ma ise olen endale spordivarustust tellinud, aga jalanõud tunduvad sellised asjad, mida ei saa proovimata soetada. Või...?

      Delete
    2. saab, täiesti usaldatav kraam. kuna mu meesinimese jalanumber on 48, siis on see ka ainuke koht, kust ta inimliku hinnaga asju saab :)

      Delete
  4. Meil on Chapteri kotid väga hästi vastu pidanud. Kui sa just väga titepildiga kotti ei osta, siis käib algklasside lõpuni küll.
    Suusa- ja uisutundidega on nii, et kool ei saa kohustada vanemat varustust ostma. Seega kui koolil endal on nt 25 paari suuski -saapaid või võimalus käia liukal (kus uiske saab laenutada), siis saab teha suusa-uisutunde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oot, kas on nii, et mina lapsevanemana ei pea muretsema spordivahendite pärast? Kui koolil on võimalus, siis saab. Ja kui pole, siis on tunnid teisiti lahendatud? Mitte nagu siis, kui ma ise koolis käisin, kus need, kellel olid suusad, suusatasid, ja need, kellel polnud, jooksid (järel)?

      Delete
    2. Meie linnas on küll nii, vast ikka mujal ka. Üks keka õpetaja seletas mulle, et inimeste sissetulekud on ju nii erinevad, et ei saa kohustada peresid suuski-saapaid ostma.

      Delete
  5. Meil olid odavad toidupoest ostetud kotid. Üks elas ilusti kaks aastat üle, lapsühiku hüperaktiivsust arvestades ma kallimat polekski talle ostnud. Teine kott on käinud aasta koolis ja kaks korda reisil, nüüd vaatasin, et põhi on na hõredavõitu. Kui poisslaps on aktiivne ja tegus, siis ma valiksin pigem odavama koti, sest ka Jevat on võimalik ribadeks lohistada.
    Telefon nuppudega. Fotoka ja raadio funktsioonid võiksid olla. Puutetundlik on algklassilapse jaoks liiga õrn (=lühiealine), rääkimata sellest, kui ohtlik on pidev ja kontrollimatu ligipääs Internetile. Meil on kurvad kogemused, sellepärast ma netivalvamist propageerin.
    Esimese klassi poisid mängivad veel palju maas põrandal. Oleneb muidugi lapsest, aga ka meie keskmine introvert läks vahetunnis teistega koos roomates hoogu. Püksipõlved kuluvad. Ilma aukudeta teksapükse võiks olla kolm-neli paari vähemalt, sest iga päev ju pesu ei pese ja ikka aetakse suppi või guaššvärve sülle.
    Kehalise tunnis käiakse loomulikult suvaliste dressipükste ja juhusliku t-särgiga. Kellest need spordipoed elavad, mina aru ei saa. Dressid ostetakse kaltsukast, sest nii koledate asjade peale raha kulutada pole mõtet.
    Kõige tähtsam on laps ise ette valmistada. Et koolis käivad asjad teisiti kui lasteaias ja et kodus tuleb koolis toimunust rääkida ka. Meil ununes keskmise poja valgustamine ära ja ta oli kaua aega väga solvunud iga lasteaiast erineva olukorra peale. Vanem poeg aga käiski koolis nagu mustas augus, sest temalt mingitki päeva kirjeldust kätte saada oli täiesti võimatu.
    Igatahes edu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Dressid ostetakse kaltsukast, sest nii koledate asjade peale raha kulutada pole mõtet."

      Naersin südamest selle lause peale. Võtab kenasti kokku ka minu arvamuse nende riideesemete kohta :D

      Delete
    2. Algkooliealisele lapsele, eriti poisile, saad sa dressipükse kaltsukast ainult auguliste põlvedega.
      Teinekord on Sportsdirectis või Seppäläs miski 10 euriga dressikaid müügis ning nende kiire käibega tuleb arvestada. Boonuseks - suveks tekib hea varu pikkadest dressikatest pärast põlvede ärakulumist lõigatud lühikesi pükse.
      Teksade osas - varu põlvelappe või nahka või midagi. Head teksat ei tahaks nagu kohe esimese augu peale ära visata. Kui enam lappida ei viitsi, saad jälle lapsele lühkareid :D
      Moraal: lühikesi pükse parem ära osta. Laps toodab neid isegi.

      Delete
    3. Lühikeste pükste osas täitsa nõus. Dressipükste osas vaidlen vastu. Ilmselt oleneb poest, mina külastan tavaliselt Sõbralt Sõbrale poodi ja seal ma pole auklikke asju kohanud. Kulumisjälgedega, jah, aga dresse ju kantaksegi ainult kehalise kasvatuse tunnis ja kartulipõllul?
      Tegelikult oleneb kõik nii õudselt konkreetsest lapsest, minu omad panevad kõike selga, aga mul on mitusetu tuttavat, kelle lastele ei sobi see lõige või too materjal ... Parem mitte eriti ette paanitseda ega varuda, sest siis tuleb kasvuspurt ja kolm paari uusi pükse on järsku kukekad. Oleme kogenud, õnneks on meil siin mitu pisemat, kellele pärandada.

      Delete
  6. Mul on nii hea meel lugeda teie mõnusaid tervemõistuslikke kommentaare! Pilk läks kohe palju selgemaks - ei ole vaja asju keeruliseks mõelda, ei ole vaja :D

    ReplyDelete
  7. Sandaalid muidugi.
    Sportsdirect on ka päris-poodidega Eestisse jõudnud. Kui on Tallinna poole asja, käige ära.
    Me mõlemal koolilapsel ongi Jevad. Plika oma on 5 aastat uskumatut retsimist vastu pidanud. Töötanud kelguna, pingina, käsirelvana. Misiganes koti sa võtad - ta ei tohi olla liiga keeruline, aga mitut sahtlit on vaja ja laps teadku, et "pinal käib siin ja telefon seal". Kõige keerulisem on leida koht koduvõtmele, see ei tohi koolipäeval ees vedeleda, aga ei tohi ka ära kaduda.

    Laud, tool. 1. klassis antakse kodus üsna vähe õppida. Vabalt võib ka köögilaua taga toimetada. Me andsime esimesele lapsele suvalise vanaema sahvrist pärit lauakese. Kirjutuslauda on vaja rohkem sahtlite kui kirjutamise pärast. Kusagil tuleb ju hoida guašše, värvilisi pabereid, autode pilte ja kustukummide kollektsiooni.

    Suusad osta muidugi kohe ära. Mine Konsumisse ja kui nad ei müü, siis ähvarda politseiga!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mhm, nad ei müünud mulle isegi poleitsei ähvardusel suuski... Nii mu laps suuskadest ilma jääbki...

      Delete
  8. Telefoni on vaja siis, kui laps liigub üksi. "Ämmäää ma ei saa koju sisse sest ei leia võtit üles." "Täna jäi viimane tund ära palun tule mulle varem järele." "Kallis ema ära muretse ma leidsin viis eurot ja olen kommipoes ja tulen hiljemalt kümneks koju tšau."

    Pidev internet - halb. Nupukas käib alguses küll. Leia suguvõsa pealt kellegi eks-telefon, lisa see oma kodupaketti ja valmis. capex, opex = null.

    ReplyDelete
  9. Pikad püksid - teksad. Meil käivad kõik lapsed okaidi allahindluste teksadega.
    Dressid - suvakad. Lühikeste kohta küsi klassijussilt üle. :) Ehk on võimlas nii jahe, et ollakse sees ka pikkade pükstega.
    Ja üleüldse.. kool algab teil millal... septembris? Miks sa juulikuus kooliasjade üle pead murrad :)

    Üks viit veel. Lugesin nüüd üle, et teil on kirjutuslaud juba olemas. Seega mu köögilaua soovitusest pole vist asja. A kui keegi teine ostma hakkab, siis kõige paremaid kirjutuslaudu teeb mu arust Unolik, www.unolik.ee. Pärist puust mööbel, pommikindel, aga mitte päris talu-stiilis. Meil on nende "lenasid" kaks tükki, väga hästi läbimõeldud sahtlimajandus ja kenad pealekauba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kirjutuslauaviide läheb täitsa asja ette, meie praegune käib majaga kaasas. Need paistavad väga kenad.

      Ja tead, pärast juulit tuleb kohe august ja see on peaaegu nagu september :D Minu tegutsemiskiirust arvestades on see enam-vähem nagu ülehomme.

      Delete