Wednesday, October 15, 2014

Sportlik mina vol 3

Täpselt kuu aega tagasi tegin postituse, kus kilkasin, et minust on saanud spordipiff. Aeg on küps, et jäädvustada loo edasine kulg.

Ma olen jätkuvalt spordipiff, eelkõige siis ikkagi jooksu oma, sest ma olen avastanud, et jooksmine on tõesti mõnus spordiala. Arvatavasti meeldiks mulle ka kepikõnd ja rattasõit, sest ka need on individuaalsed alad, aga jooksmine on minu esimene valik juba puhtalt selle pärast, et paraja pikkusega jooksurada on kohe käe-jala juures, kõndimise ja rattasõidu jaoks peaks ma vahepeal linnas ringi liikuma, aga see ei tundu mulle kuigi ahvatlev. Nii ma jooksen.

Sportlik vorm on oluliselt arenenud, kilomeetriaeg on vähenenud nii umbes minuti võrra, kusjuures joostud maa pikkus on üle kahe korra pikem kui alguses. Ma ei ole küll veel jõudnud oma eesmärgini (pikendada jooksuring viie kilomeetrini), aga olen ka praeguse seisuga rahul. Lisaks jooksule müdistan vabaõhu treeningsaali trenažööril, mis on suhteliselt igav, aga eeliseks maanteejooksu ees on see, et pulss püsib kogu aeg õiges kohas, jooksuga kipub lõpuks ikka liiga üles minema, nii et ma pean vahepeal eriti naljakalt aeglaselt jooksma. Sellest ma küll aru ei saa, kuidas inimesed viitsiivad spordiklubis käia ja näiteks tund aega järjest jooksulindil liduda. Päriselt joostes saan ma erinevaid probleeme lahendada, näiteks kas mööduda kilekotiga vanamutist vasakult või paremalt, kas see konkreetne koer tahab mind limpsida või mitte ja muud taolised. Samuti on mul võimalus oma peas väikseid võistlusi maha pidada - kas ma suudan joosta nii kiiresti, et noored põdrad ei tee mulle ringiga ära? Ma hakkasin nüüd järele mõtlema, et äkki on spordiklubides televiisorid jooksulindi ees, et nii nüri poleks? Ma ei ole ju kunagi käinud :)

Lisaks kiirematele jalgadele on mul pärast poolteist kuud ka rohkem trimmis keha. Kaal on langenud ja kuigi ma ennast mõõtnud pole, on kindlasti vähenenud ka ümbermõõdud, sest ma tunnen, kuidas riided paremini seljas istuvad. Prl Vaprake ütles juba mitu nädalat tagasi, et ma olen kaalust alla võtnud. Mitte et see oleks olnud mu esmane eesmärk, aga valetaksin, kui väidaksin, et ma sellise muutusega rahul poleks.

Spordivahenditest olen hakanud puudust tundma normaalsest mütsist, sest ma jooksen nii kiiresti, et tuul puhub hirmsasti. No tegelikult puhub ta kindlasti ka siis, kui ma seisan. Praegu jooksen oma lilla tutimütsiga, mis iseenesest ajab ju ka asja ära, aga nii jooksupükste kui ka jooksupluuside osas tundsin ma väga selget vahet, nii et ma kahtlustan, et mõistlikust materjalist müts oleks mugavam.

Pulsikell on üks mu parimaid sõpru, kuigi nüüdseks olen juba üsna teadlik oma keha toimimisest, nii et liiga kõrge pulsi tunnen ka tagumikuga ära. See muuseas polnud metafoor, vaid puhas tõde. Aga sellele vaatamata on pulsikell super, sest aitab samal ajal ka looderdamise vastu, loeb minuteid ja kaloreid ja jätab kõik meelde. Nädala kokkuvõtteid on lahe väga lahe vaadata.

Nii et treenin edasi, et ühel päeval olla sellises vormis, mis võimaldaks mõnel rahvajooksul osaleda. Sellisel 5 kilomeetri pikkusel :)

14 comments:

  1. Ma olen lindil jooksnud. Mõned korraks, proovi mõttes. Ma ka ei saa aru, kuidas inimesed viitsivad.

    Samas olin just nädal aega keskkonnas, kus joosta on VASTIK. Pead autoga kuhugi parki sõitma, seal jooksma, siis tagasi. Sellises olukorras tõesti ehk lint..

    Muidu - tore lugeda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oleneb siis vist, kui kaugel see lint oleks, sest kui nagunii sõitma peab, siis pigem park. Vist. Selles osas olen ka oma elukohaga väga rahul :)

      Delete
    2. Lint oli hotellis sees, paar korrust allpool.

      Delete
  2. Tubli!
    Ning jah, spordiklubis on jooksumasinate ees telekad :) Aga üldiselt oletan, et keegi ei jookse lindil tund aega, vaid lihtsalt soojenduseks, et siis rauda vinnama minna.

    ReplyDelete
  3. Ritsik, jooksevad küll.

    Priimula, sa rattaga ei armasta sõita? See on jooksule tore vaheldus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul on väga ilus ja mõnus ratas, millega linnas ringi kruiisida. Aga retuusides ja spordijakis näeksin oma pehmel tugitoolil sirge seljaga elu eest vändates siiski isegi minu kohta liiga tobe välja :D

      Delete
    2. Miks peab rattaga sõites olema retuusides...? Aga nojah :)

      Delete
    3. Sest seelikuga on juba jahedavõitu?

      Delete
    4. Hmmm.. ma pole kunagi proovinud seelikuda rattaga sõita... Ehk kunagi... Aitäh huvitava idee eest.
      Aga teksapüks on praegu veel üsna okei.

      Delete
  4. Esimest korda kirjeldab keegi jooksmist nii, et mul tekib tahtmine ise ka minna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ole ettevaatlik - mu üheteistkümnendikud hakkasid õhinal "Isa Goriot´d" lugema mu kirjelduse peale :D Balzac suutis nende õhina kahjuks üsna kiiresti ära likvideerida.

      Delete
  5. Tõesti mõnus kirjeldus. Väga tubli oled!

    Austraalias olid spordiklubis, kus ma käisin, kõik kardiomasinad suunaga telekate poole. Igal trenažööril oli kõrvaklappide auk, kuhu said oma juhtme pista ja vastavalt erinevaid programme näitavatele telekatele just sulle sobiva heli valida. Võib-olla on teistes Eesti klubides ka nii, aga minu praeguses spordiklubis telekat ei näidata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kas sa ise ka proovisid seda televiisorivaatamise varianti? Ma päris täpselt siiski ei kujuta ette, kuidas see on. Mulle endale tundub, et minu on liiga vähe Leninit, et korraga kaht asja teha - treenida ja süveneda millessegi.

      Delete
  6. Ja see on nii kena teist mind ikka õlale patsutamas käia, eks see ole ka osa põhjusest, miks ma ikka kirjutan :) Kuigi eile oma mõtteid ritta sättides arutlesin omaette, et kas see kõik (millest ma ikkagi teatava uhkusega räägin) kõlab tõsiste (tervise)sportlaste jaoks nagu see, kui ma satuksin lugema kellegi blogi, kes on otsustanud lugemisharjumust endale külge saada. Umbes nii, et täna oli hea päev, lugesin viis lehekülge Tammsaaret ja siis lõõgastuseks pool tundi Harry Potterit. Aga ma mõtlesin, et kui ma sellise blogi peale satuksin, siis oleks mul autori üle kindlasti hea meel, ja kirjutasin oma edusammudest edasi :D

    ReplyDelete