Tuesday, October 28, 2014

elu läheb edasi

Ei saa öelda, et tänane päev kuidagi lihtne oleks olnud. Esimesel tunnil leinahetked. Küünal, mis voolas mööda riiulit laiali. Lapsed, kes tundsid õpetajat, lapsed, kes tundsid poissi. Arusaamine, et õpetan selle poisi venda. Pooles vardas lipud. Kriisinõustajad. Ja see uskumatu vaikus, mis on koolimajas, majas, kus on koos üle viiesaja inimese, ebaloomulik vaikus.

Ja siis tavaline elu, mis peale tuleb. Alguses kohatult, hiljem järjest jõulisemalt. Uued teemad tunnis, uued arvamused, vaidlused, naljad, mille peale naerdakse ja siis ootamatult tõsiseks jäädakse. Et siis varsti uuesti naerda, ilma kohmetuseta.

Meie jaoks läheb elu edasi. juba praegu.

Ja on kaks perekonda, kus elu seisab.



8 comments:

  1. Elu läheb edasi, aga kuidas? Tundub, et maailm muutub aina hullemaks.

    www.minajamuud.blogspot.fi

    ReplyDelete
  2. See on kindlasti üks neist sündmustest, pärast mida enam kõik samamoodi ei ole. Uue ajajärgu algus Eestis?

    ReplyDelete
  3. Loodame siiski, et mitte. Millisena sa seda uut ajajärku ette kujutad? Kõik kardavad? Mida? Koolid saavad metalliotsijad ja turvamehed igale nurgale? Või et haridus muutub üleöö (milliseks?) ja õpetaja-õpilase konfliktid kaovad?

    Ma ei küsi narrimiseks, vaid päriselt. Mis sinu arvates muutub või mis peaks muutuma?

    ReplyDelete
  4. Oh ei, ma mõtle uues ajajärgu all uut (riigi)korda. Mul ei tulnud paremat sõna pähe kui ajajärk. Ma arvan, et pigem on sellel sündmusel selline mõju nagu süütuse kaotamisel - põhimõtteliselt jääb kõik samaks, aga sümboolselt on tähendusrikas.

    ReplyDelete
  5. Jah... sellega saab kahjuks ainult nõus olla.

    ReplyDelete
  6. See tõdemus, et elu läheb edasi on eluterve. Lähebki, kogemuse võrra rikkamana. Mõned aastad tagasi sain kokku oma kunagiste õpilastega, praegu keskealistega. Kunagi kui nad õpilased olid tegi nende klassivend enesetapu. Tollal nad mõtlesid, et... Sellel kohtumisel tuli jutuks. Selline on elu, tõdesid nad nüüd.

    ReplyDelete
  7. Esialgu tundub elu edasiminek kuidagi... ebaviisakas. Aga pigem on see ikka loomulik.

    ReplyDelete
  8. Ei tundu. Sul on süsteemist seespidine vaade, aga suurem osa ühiskonda näeb asja palju kaugemalt ja ähmasemalt ja nende jaoks on see "business as usual".

    Mis on eilne SISULINE ja tähtis haridus-uudis? Riigikohus ütles, et Tallinn EI pea erakoole rahastama. Palju me selle üle arutelu on? Null. Sest lugu inimestest müüb meedias palju, palju paremini kui lugu rahast või põhimõtetest...

    ReplyDelete