Thursday, July 31, 2014

Teejuht Viljandi kohvikutes

Selle postituse kirjutamisest on möödas juba peaaegu kaks aastat. Nii mõndagi on vahepeal muutunud. Ja kuna postitus on jätkuvalt üsna populaarne, lisan mõned kaasaegsemad (juuni 2016) kommentaarid. Kursiivis siis. 

Ma ei ole küll teab mis fanaatiline kohvikuskäija, aga teades mu vastumeelsust koduse kokkamise suhtes, pole ehk üllatus, et vahetevahel satun ma siiski väljas sööma. Lisades siia fakti, et ma armastan väga kohvi ja kooke ning aja surnusklöömine on üks mu lemmikajaviiteid, saab selgeks, et kohvikud pole mulle just võõrad kohad.

Viljandiga on selline kummaline lugu, et minu meelest peab seal üsna hästi teadma, mida sa täpselt tahad, siis saab valida sobiva söögikoha ning tõeliselt nautida olukorda. Muidu ei pruugi nii hästi minna.Loomulikult kirjutan lähtuvalt oma üsna vähearenenud maitsmismeelest, mis tähendab, et toidukriitikutel on kindlasti teine arvamus.

Aga siit siis toidukohad, mida ma erinevate vajadustega inimestele erinevatel hetkedel julgeksin soovitada.

1. Kui sa oled väikese seltskonnaga, sulle meeldib kodune hubasus, sinu jaoks on oluline vahetu suhtlus teenindajaga, sa tahad linna parimat kohvi ja lisaboonusena eelistad mahetooteid - Rohelise Maja kohvik Tartu ja Koidu tänava nurgal.

Facebookist täiesti leitav, aga ma ei hakanud linkima, sest mulle tundus, et link viib möödaminnes minu isikliku FB kontoni :D Igatahes on see vist mu lemmikkoht Viljandis, sest seal on lihtsalt nii hea olla. Muudkui istuks ja istuks. Ma olen ikka mõelnud, kuidas on seal alati niiiii toredad inimesed teenindajaiks. Miinuseks on suhteliselt väike pind, nii et paljude inimestega ei maksa sinna minna. Suvel on küll ka aiakohvikuvariant olemas. Saiakesed on seal täiesti võrratud - suured, muredad, täisterajahust. Minu lemmikud on kaneelikad ja rohelised saiad. Lisaks meeldib mulle sealt osta kaaluga kikerherneid ja pruuni suhkrut. Ja kohv Rohelises Majas on midagi enneolematut :D

Jätkuvalt tegutseb. jätkuvalt ülimalt mõnus koht!

2. Kui sa tahad ilusat ümbrust ja mõnusat istumist, supermõnusat teenindust ja parimaid kooke, hindad kultuuri ja selle toetamist - kohvik Fellin Vabaduse platsi ääres

Taas Facebookis olemas. Viljandi hinnatuim kohvik. Ja tõesti - astud sinna sisse ja kohe on tõeline kohvikutunne olemas. Võrreldes Rohelise Majaga on õhkkond küll hoopis teine, kuid jällegi tekib küsimus, kuidas nad leiavad nii armsaid inimesi klientidega suhtlema. Koogid on seal superhead, aga mina olen nüüd läinud üle praktikale, kus tellime kaaslasega ühe koogilõigu ja kaks kahvlit, sest tavalisele koogisõbrale on seda jumalikkust natuke liiga palju. Kahjuks ei ole ma siiani mõistnud Fellini pearoogade fenomeni, sest mina ei ole seal midagi jalustrabavat saanud, lisaks on hinnad parajalt krõbedad. Fellinis toimuvad tihtipeale ka mõnusad üritused muusika ja kirjandusega.

Jätkuvalt täpselt sama kommentaar :D Tahtsin eile Ruudiga sinna magustoite sööma minna, aga Ruudi polnud nõus, sest "seal on see imelik jäätis". On jah, isetehtud, ma ei mäleta enam, mille baasil. Isegi minu jaoks oli natuke liiga veider, kuigi ma muidu ökojäätiseid täitsa naudin. 

3. Kui sa tahad häid Itaalia magustoite, vaadet linnale ja hindad seda, kui inimesed julgevad oma unistused ellu viia - Itaalia restoran Cassata Centrumi keskuse III korrusel

Facebookis olemas. Vaieldamatult parima magustoiudvalikuga koht. Suhteliselt algusjärgus, nii et läheb kindlasti järjest paremaks. Sellel pinnal on Viljandis natuke halb aura olnud, loodan, et Cassata suudab seda murda, sest potentsiaali on. Alustades näiteks sellega, et köögis on Sitsiiliast pärit kokk ja lõpetades sellega, et lastemenüü on mõnusalt nii lapse- kui vanemasõbralik ehk ei pea leppima üksnes tavapäraste valikutega. Boonusena töötab seal suvekuudel ettekandjana pikk ja tõmmu noormees! Pean taas tunnistama, et pearoogadega pole mul väga hästi läinud, aga järjest rohkem kuulen kommentaare, et inimesed on väga rahul olnud. Tegelikult meeldib mulle seal käia ka seepärast, et koht kuulub endisele õpetajale, kes on alati unistanud Itaalia restorani omamisest. Ja inimeste unistuste täitumisele kaasaaitamine on minu meelest tore. Menüü igatehes on pikk ja täis huvitavaid valikuid.

Siia pean ma kirjutama kurva kommentaari, et praeguseks seda kohta enam pole. Arvatavasti polnud siiski piisavalt palju kliente (sellel ruumil on mingi imelik auru, toidukohad ei püsi seal). Itaalia restorani asemel on nüüd retroresto, kus saab seljanakat ja šnitslit ja kindlasti veel mingeid "vana aja restoranisööke", mida ma küll tööl olles iga päev süüa saan, nii et väga ei eruta. Aga Ruudile miskipärast meeldib. Üks asi on see, et seal müüakse coca-colat klaaspudelis. 

4. Kui sa tahad pitsat ja piparmündiga kakaod, lisaks hindad interjööris puitu - oranžide aknaraamidega kohvik Centrumi vastus, mille nimi on minu meelest Amartia, aga ma pole kindel

Kuna ma pole nimes kindel, siis ei saa ma väita, et neid Facebookis pole. Selle koha valmimisele olen kaudselt kaasa elanud, sest mõned mulle lähedased inimesed valmistasid sinna paar detaili. Seepärast võib öelda, et omanikud on sellesse kohta tõeliselt panustanud ja viimseidki detaile lihvinud. Menüü on lühikesevõitu, koosnedes eelkõige pitsadest. Aga nende Folgi eri nimeline pitsa, milles on kruubid, sibul ja peekon koos sinepiga, on tõeline hõrgutis. Ma kahtlustan, et parim pitsa, mida söönud olen. Lisaks meeldib mulle seal fakt, et nad toovad lauale kannu tavalise vee sidruni ja mõne muu maitsega, ilma et peaks seda paluma või selle eest maksma. Minu kui koogisõbra kurvastuseks on see pool üsna nadi, vaid üks kook on valikus.

Viimati käisin seal jaanuaris, kui ema ühes privaatses ruumis oma sünnipäeva pidas. Söögid olid jätkuvalt head. Seega koht töötab, ju on siis okei :)

5. Kui sul on kõht tühi - Aasa kohvik järve ääres

Facebook olemas. See on koht, kuhu minna, kui lihtsalt süüa tahad. Klassikalised kohvikuroad - šnitsel, seljanka. Ruudile meeldib see, et seal pakutakse pannkooke kõikvõimalike lisanditega. Mulle endale meeldivad seal salatid. Varem olid need hiigelsuured, ma reaalselt pidin alati paluma penipauna. Täna aga käisin just oma lemmikut mereannisalatit söömas ja minu üllatuseks oli see nii kokku tõmbunud, et pidin lõpetuseks veel kooki ja kohvi tellima. Maitseelamust otseselt ei saa, aga vähemalt saab kõhu täis. Tänane päevapraad oli näiteks makskaste, see ehk iseloomustab, mis kohaga on  tegu.

Tühja kõhu korral tuleb mingi alternatiiv leida, sest seda kohvikut enam ei eksisteeri. Väidetavalt ei leidnud nad endale teenindajaid. Ma tegelikult ei tea, mis võiks olla alternatiiv. 

6. Kui sa tahad istuda lõunamaisel terrassil - kohvik Harmoonia Roosa Majas (kultuurimajas) Tallinna tänaval

Sammastega terrass on neil superlahe, tõesti kuidagi lõunamaine. Eelmisel aastal oli seal linna parim jäätisekokteil, sel aastal nad seda millegipärast mulle ei müünud ja rohkem pole tagasi läinud. Tol korral võtsin frappe, mis oli ka päris mõnus. Mitte küll nii hea, nagu ta mu mälestustes Kreekas oli, aga selline mõnus. Selle koha siseruumidega on mul see probleem, et minu jaoks natuke liiga fäänsi, mul on tunne, et sinna sobiks minna fäänsile deidile, aga kuna ma hr H-d pole suutnud midagi taolist tegema sundida, olen söönud seal mõned loetud korrad. Need on olnud head kogemused, aga hinnad olid minu mäletamist mööda jällegi krõbedad.

Seal käisin just eile. Ja mõtlesin ka sellele, et kuidas Harmoonias nii külm teenindus on. Mitte mingil juhul ei saa öelda, et teenindajad oleks kuidagi ebaviisakad, aga lihtsalt ... külmad. Söök oli meie lauas suht suvaline ja magustoiduvalik meid ka ei kõnetanud. Meie probleem muidugi. 

Rohkem minu välja ei tooks. Ma tean küll, et on üks koht, mis kuulub üldiselt Viljandit tutvustavate söögikohtade juurde, aga kahjuks saan mina öelda vaid seda, et see koht on selleks, kui sa tahad kaunist vaadet lossimägedele, sest kõige muuga pole ma seal kahjuks kordagi rahule jäänud :( Kauni vaate osas soovitan ma aga hoopis esimest Kirsimäge.

Ja selles kohas, mille nime ma ei ole nimetanud, käisime ka eile. Küll seal oli uimane teenindaja leti taga :D Jätkuvalt soovitan esimest Kirsimäge :D

Huvitav oleks, kui keegi oskaks midagi lisada :)


16 comments:

  1. See Tallinna tänaval paiknev huvitava värvilahendusega kohvik kannab nime Amrita. Facebookis olemas Amrita Cafe nime all.

    ReplyDelete
  2. Päris Viljandi-isu tekkis. Äkki paned kirja peale kohvikute veel mõned kohad, kuhu võiks sisse põigata, kui paar-kolm tundi aega linnas kolada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esmapilgul lihtne küsimus tekitas olukorra, kus istusin, käed klaviaaturi kohal, ja mõtlesin. Esimese asjana tuleb pähe muidugi lossikates jalutamine. Siis Kondase keskus, muuseum ja veetorn. Aga ma pean veel natuke mõtlema :D

      Delete
  3. oh, lihtsalt linnas jalutamine on ju mõnus ka. need väikesed pargikesed, maasikad, metallkujud, järved... Viljandi on väga mõnus linnake üleüldse :)

    ReplyDelete
  4. See postitus lóhnab nagu armastus ja missioon:)

    ReplyDelete
  5. Loodetavasti võib siia nimekirja lähitulevikus ka Herr Arturi (Bonifatiuse Gildi majas) lisada, aga see muidugi samuti nii algusjärgus, et las töötavad end sisse. Muidu armas maja ja kena interjöör ja kui menüü paika saavad, siis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinna ma pole jõudnud. Kas nad ongi nüüd avatud? Mul jäi tunne, et see oli üksnes folgi-projekt.

      Delete
  6. Kõige ausam puhvet Viljandis on Soso juures, mis pakub armeenia kööki. Praest saab alati kõhu täis, garneering on klassikaline ja lisaks Eesti parim hartšo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei julge seda kohta enam soovitada, sest viimased kaks korda oleme seal saanud tooreid kartuleid :( Mulle endale meeldib seal šaurmat süüa, see on küll alati super!

      Delete
  7. Täpsustus - Harmoonias on väga mõnusad jäätisekokteilid, suured ja maitsvad :)

    ReplyDelete
  8. Kas kellelegi peale minu Viljandi kohvik ei meeldi? seal on palju minu maitse järgi nostalgiakaupa, näiteks harju ümbrikud ja vana kooli kartulisalat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul on aastaid olnud Viljandi kohvikuga see probleem, et nad arveldavad ainult sularahas. Endale kindlaks jäämine on muidugi tore, aga mul lihtsalt üldjuhul pole raha kotis. Ja millegipärast pole ka nii kutsuv, et ekstra pingutada.

      Muuseas, harju ümbrikke ostetakse turu juurest Kivi pagarist, kus on maailma kõige kiiremad müüjad.

      Delete
    2. Sellistel vanamoelistel kohtadel kipub tõesti see häda küljes olema. Enamasti on nad küll selle võrra ka odavamad, nii et tasku vedelema jäänud müntidega saab hakkama (see, et taskus vedelevate müntide eest üldse midagi saab, on üks eurole ülemineku parimaid külgi - arvad, et ei ole üldse raha, otsid taskud läbi ja saad veel täitsa palju süüa). Tartu Lutsu raamatukogu nunnu kohvikuga on sama lugu (ma loodan, et see tehakse pärast suve ikka uuesti lahti ka, mitte ei jäägi kinni).

      Delete
    3. Mina olen samuti paadunud Viljandi -kohviku fänn. Tõsi, oma paar aastat pole sinna sattunud (ega üldse siis Viljandis sööma). Mu lemmik oli seal koorene lõhesupp ja see soe kartulisalat küüslaugu ja lihaga (ma ei mäleta selle roa täpset nime).

      Delete
    4. infoks: nüüd saab seal küll kaardiga maksta. me sel suvel käisime ja sai.

      Delete