Friday, July 31, 2015

Lugemisrindelt

Nagu kirjutatud on, tegelen sel aastal kahe lugemisväljakutsega korraga. Üks on jätkuvalt see 50 raamatuga väljakutse, mille raames ma pean läbi lugema "Mäeküla piimamehe", mida ma siiani olen edasi lükanud :D Teine on tutvumine Euroopa kirjandusega. Aprillis olen põgusalt sellest ka ülevaate andnud.

Eks see Euroopa määratlemine on jätkuvalt keeruline, aga tegelikult tõesti vahet pole, peaasi on minu enda jaoks uute kirjanike ja teostega tutvumine.

Siit aga siis minu isiklikud edetabelid sellest nimekirjast.

Parimad lugemiselamused (top 3)

Kolmas koht - Portugali teos "Jeruusalemm" G. M. Tavareselt

See on üks neist haruldastest teostest, kus ma sain esimese lõigu järel aru, et raamat meeldib mulle. Midagi autori kirjastiilis paelus mind otsekohe. Miks siis ainult kolmas koht? Sest raamatu sisu mind nii väga ei pealunud. Põhimõtteliselt oli see lugu vaimuhaigest naisest, tema mehest ja lapsest. Nipet-näpet teisi tegelasi veel. Näiteks psühhiaater, kes oli negatiivne tegelane. Teema kui selline lihtsalt ei kõnetanud mind. Aga lugemiselamusena väga hea.

Teine koht - Ungari novellide kogumik "Maailma nukraim orkester"

Sellel raamatul on niiiii ilus välimus :) Ja lood ise olid väga kihvtid. Mul on väga kahju, et mul pole raamatut enam käepärast, et kirjutada, kelle lood mulle kõige rohkem meeldisid. Ja eks see valik oleks ka natuke keeruline, sest väga meeldinud novelle oli mitmeid. Maagiline realism on mulle juba aastaid sümpaatne olnud, selles kogumikus sain päris suure annuse kätte. Kõige rohkem meeldisid mulle vist siiski katkendid romaanist, mille nime ma enam ei mäleta, aga kus oli vanaema ja lapselaps, kes oskasid maagiat. Aga raekojatorni salapärane liikumine oli ka lahe.

Esimene koht - Prantsuse teos "Issi, kus me lähme?" Jean-Louis Fournier´lt

Üks puudutavamaid lugemisi üleüldse. Isa lugu elust oma kahe sügava puudega pojaga. Ma reaalselt naersin nii, et samal ajal olid pisarad silmas. Ja mitte naerupisarad, vaid kurbuse omad.


Mitte nii head lugemiselamuse (top 3)

Kolmas koht - Kreeka teos "Õhtukellad" K. Asimakopuloselt

Ega see tegelikult niii kohutav raamat pole, aga mõned asjad hirmsasti häirisid. Näiteks see, et tuleb mingi uus tegelane, kellest räägitakse kui noormehest või neiust. Ja tükk aega räägitakse, kuni äkki, täiesti tühja koha pealt, hakatakse edasi temast rääkima nimega. Ilma mingi kommentaarita. Ma olin korduvalt hämmingus :D Ja teiseks oli see lihtsalt üks jauramine, ma ei saanud lõpuni aru, mida autor teha tahtis - anda ülevaadet Kreeka ajaloost, esitada pildike ühe põlvkonna eluolust või kirjutada psühholoogiliselt pingestatud lugu noorte inimeste arenemisest. Kõige paremini õnnestus minu jaoks ajaloo osa. Tänu sellele ka üksnes kolmas koht selles nimekirjas.

Teine koht - Soome teos "Isamaa nimel" Jenni Linturilt

See oli lihtsalt igav raamat. Teema (soomlased sõjakeerises ja nendest kogemustest välja saamine) võiks ju olla täitsa huvitav. Aga ei olnud :D See oli rohkem hambad ristis läbinärimine (minu poolt siis).

Esimene koht - Itaalia teos "Mina ja sina" N. Ammantinilt

Kui ma selle raamatuga lõpetasin (puhas ajaline kulu umbes kaks tundi) istusin ma diivanil ja tõsiselt mõtlesin, mis värk on. See lugemine jättis sama tühja tunde kui joobnult sooritatud vahekord baaris kohatud võõraga :D Ühtegi head sõna ei tule pähe. Kui just mitte jälle tuua esile mõte (teismeline poiss, kes eelistab üksindust, valetab oma vanematele, et ta läheb koos klassikaaslastega suusareisile, kuhu teda tegelikult ei kutsutud, sest ta pole kuigi populaarne, sest talle ei meeldi teised inimesed. Ja suusatamise asemel redutab ta oma kodus keldris, kuhu ilmub ootamatult tema narkomaanist poolõde.) Aga miks see poiss on selline või miks ta niiviisi käitub - absoluutselt ebaveenev minu jaoks.



Siin ka minu nimekiri Euroopa maadest, läbikriipsutused märgivad siinkohal loomulikult läbitud maid. Jätkuvalt olen avatud soovitustele, kuigi hetkel loen ilma väljakutseta :D

Belgia
Saksamaa
Prantsusmaa 
*Itaalia
Luksemburg
Holland
Taani 
Iirimaa
Suurbritannia 
*Kreeka
Portugal
*Soome
Hispaania
Austria
Rootsi 
Läti
Leedu
Malta
Poola
Slovakkia
Sloveenia
Tšehhi
Ungari
Küpros
Bulgaaria
Rumeenia
Horvaatia
Norra 
Island
Venemaa
Šveits

* võiks lugeda veel mõne teose, et ei jääks kehva tunnet

14 comments:

  1. Väga hea, saan siit endale Prantsusmaa ja Portugali mõtteid!

    Endal on see vahepeal unarusse jäänud, aga eile lõpetasin just Rumeenia ("Doktor Honigbergeri saladus"), mis oli selline õhuke 55lk jutuke aga millegi tõttu mulle see väga meeldis. Otseselt tegevust ei olnud, rääkis lihtsalt kuidas üks India huviline loeb kunagise teise India huvilise märkmeid aga samas raamat läks sujuvalt ja kahju, et see paksem pole.

    Iirimaa on ka hetkel käsil, aga siiani kõige parema elamuse on jätnud Läti ("Linn jõe ääres") ning Šveits ("Tüdruk, kes väljus vaikusest").

    ReplyDelete
  2. Itaaliast - kui sa veel lugenud pole, siis soovitan Celati nukra huumoriga novelle. Või hoopis teist vurvhi asjana Tomasi di Lampedusa aeglast dekadentsi. Kunagi noorena olin ma ka Buzzati järele hull, aga pole hiljuti üle lugenud, nii et praegu ei oska selle kohta enam midagi öelda.

    Poola - Tokarczuk. Või siis hoopis vana hea noortekirjandus, Bahdaj hääletamisraamat "Matk naeratuse eest".

    Kreeka - jälle kunagi noorena meeldis mulle hirmsasti Kazantzakise "Kreeklane Zorbas", romantika ja puha; ja millalgi hiljem meeldisid Konstantinos Kavafise luuletused. A vanakreeka kirjandusest pakub näiteks hellenistlik komöödia lõbusat lugemist. pmst nad leiutasid romantilise komöödia.

    Või siis miks mitte Apuleiuse "Metamorfoosid" ehk "Kuldne eesel". See võiks oma ebausaldusväärse jutustajaga meeldida inimesele, kellele meeldib ka postmodernism (aga nii on väga paljude heade kirjandusklassikasse kuuluvate romaanidega).

    Šveits - kui sa lugenud ei ole, siis mõnusat lugemist pakub Gottfried Keller oma Seldwyla juttudega.

    Soome - ei tea, kust alustadagi. Mulle meeldis pööraselt Raittila "Canal Grande", samuti on meeldinud soomejuudi Daniel Katzi lood; ja Paasilinna vennakesed...

    Rumeenia - mul on küll üht-teist Eliade vaadete vastu, aga "Mintuleasa tänavas" meeldib ikka. ja siis noh... kas Ionesco kvalifitseerub rumeenlaseks?



    ReplyDelete
  3. Tokarczuki kiidan mina ka. Notsu soovitusel lugesin ja väga meeldis.

    Ma tänan ka heade soovituste eest:)
    Kas Sul goodreadsi kontot pole, sealt oleks parem järge ajada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen goodreadsiga katsetanud (just hiljuti Shamio raamatuloosiga seoses proovisin uuesti) ja miskipärast ei lähe see mul käima. Kuidagi ebamugav on, kuigi mõte on ka minu meelest tore sel lehel.

      Delete
    2. Ei lähe käima?! see ju tavaline veebileht.
      Mis imelik arvuti Sul on. GR ei tööta ja minu blogi kommenteerida ei saa...:D

      Delete
    3. Ei-ei :D Mina ei lähe käima :D Veebileht läheb küll ja ma olen isegi lisanud raamatuid, mida ma olen lugenud, aga noh, võrreldes sellega, kui ma Pottermore´i leidsin ja seal kõike avastada tahtsin, ei tõmba. Olekski pidanud kasutama väljendit "ei tõmba käima" :D

      Delete
  4. Ma sain siit kah tolle Ungari novellide kogumiku meelde: peaks vaatama, äkki saan uue lemmiku.

    Muidu mõtlesin, et huvitav, kas maagilise realismi austajale meeldiks Nyirő "Mägede mees". Kui ma võrdleks, mida see mulle kõige rohkem meenutab, siis ehk itaallase Guareschi "Don Camillot".

    ReplyDelete
  5. Austriast tuli selline hõrk asi meelde nagu Altenbergi lühivormide raamat (Loomingu Raamatukogus ilmus millalgi). Meeldis väga ka ühele mu sõbrannale, kes on kaunis valiv, aga kellele muidu on meeldinud näiteks Čapeki "Retk Hispaaniasse" ja Diderot' "Fatalist Jacques", kui see infokild midagi ütleb.

    ReplyDelete
  6. Mul on väga hea meel lugeda teie soovitusi. Raamatukogu nimekiri tahvlil muudkui pikeneb ja pikeneb :D

    Muuseas, mu teise väljakutse osas, kas keegi oskab soovitada raamatut, mis on ilmunud aastal 1984?

    ReplyDelete
    Replies
    1. väike otsing raamatukogude andmebaasis andis tulemuseks, et aastal 1984 on (esimest korda eesti keeles) ilmunud näiteks:
      Professor Martens ärasõit (Jaan Kross)
      Hommikueine Tiffany juures (Truman Capote)
      Itaalia kroonikad (Stendhal)
      Frankenstein, ehk Moodne Prometheus (Mary Shelly)
      Tuhat üks ööd, 1. kd
      Renessansi kirjanduse antoloogia
      Peeter Suure moorlane. Padaemand (Puškin)

      ehk on abiks.

      Delete
    2. Ma ei ole eriti osav otsija. Herr Abikaasa jälgib teinekord vaikselt, kuni ei pea enam vastu ja küsib: "Miks sa seda väljendit/kohta ei kasuta?" :D

      Lahe ja aitäh!

      Delete
  7. mul tekkis küsimus, kuidas sa seda tead: jättis sama tühja tunde kui joobnult sooritatud vahekord baaris kohatud võõraga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tjahh, mõtlesin jupp aega, kuidas sellele kommentaarile hästi üldiselt vastata, aga tundub, et kõige lihtsam on mul vastamata jätta :D

      Delete