Thursday, November 13, 2014

Kodused tööd lasteaias

Eile õhtul istusime taas Ruudiga laua ääres ja tegime koduseid töid :) Sel korral jälle sugupuud. Kuna minu arvestuste kohaselt teeme seda kolmandat korda (hr H arvates neljandat), tundus tavaline puu Ruudi ja tema vanemate nimedega lati alt läbijooksmisena. Isegi vanavanematega puu tundus nõrk. Sestap istusime ja konstrueerisime laiahaardelise kahe sugupuu põimumise loo. Iseenesest oli huvitav - Ruudi näiteks ei olnud siiani aru saanud, et seal hauas, mida me ikka vahetevahel riisumas olme käinud, puhkavad teiste hulgas ka minu onu ja tädi. Hmmm. just praegu jõudis mulle kohale, et järgmine kord, kui me sugupuud joonistame, tuleks konstrueerida nelja sugupuu põimumine, sest minu isapoolesed sugalased jäid ju välja. Samuti hr H isa omad. Selline matriarhaalne lähenemine siis seekord.

Täna meie plakatit rühma viies viskasin pilgu ka teistele töödele ja sain aru, et me Ruudiga oleme siiski pigem ogarad, sest teistel olid perepuud :) Samas. Kui ma Ruudi käest uurisin, mida nad hommikuringis rääkisid sugulaste ja asjade kohta, siis ta andis kohusetundlikult edasi oma teadmised, et vanaema on ema isa või isa isa, aga lõppu tähendas möödaminnes, et midagi ei õppinud, sest ta teadis seda kõike. See on see kolmas (või neljas) kord... Vähemalt sai siis oma suguvõsa kohta rohkem teada, mis on ka väga hea.

Tegelikult tekkis mul küsimus, kas kõik lapsed teevad lasteaias sellisel päris märgataval hulgal koduseid töid. Meil on igal nädalal mingi ülesanne - eelmisel nädalal oli nt plakat mõnest toredast eesti mehest. Enne seda oli ohutuseteemaline pilt, Siis oli pilt koduteest. Ja nii edasi. Mitte et mul oleks midagi selle vastu, et vahetavahel Ruudiga koos lõikuda, kleepida, voltida, joonistada, infot otsida. Aga vahel võiks olla mõni selline ülesanne ka, et tee koos emaga süüa. Või minge koos jalutama. Või vaadake mõnd harivat saadet. Või minge raamatukokku ja valige lahe raamat. Sest seda me teeme nagunii ja siis ei peaks rohkem pingutama. Ma tõesti pole seda tüüpi ema, kes lapsega joonistada tahab. Kohati tunnen, et need kunstitööd hakkavad mind ahistama :)

Muidu on üldiselt chill, ainult Ruudiga on lasteaias jälle probleeme. Istusime õpetajatega ja arutasime seda asja ning mõistuspäraselt saame isegi aru, miks ta niiviisi käitub. Nagu Ruudi ise oskab ülihästi analüüsida, miks midagi juhtus. Aga mustreid murda on meil kõigil raske. Sellest aga üks teinekord pikemalt.

7 comments:

  1. Nope. Kõige suurem asi,mis me oleme praeguses lasteaias tegema pidanud on viis rühma perepilte erinevas koossesisus. Ja terviseteemaline nädal, kus paluti vähemalt ühel peval lasteaeda jalutada. Ahjaa ja sügisel pidi viima, lehti ja tammetõrusid ka.
    Eelmises lasteaias oli kõige suurem ülesanne teha sügiskompositisioon.
    Aga seda, et tehakse kohe suuri projekte, kuulen küll esimest korda...

    ReplyDelete
  2. Mul käib nüüd kolmas laps lasteaias. Mitte iial pole olnud mingeid koduseid töid. Aeg-ajalt on pehme soovitus "nunnunäitus tuleb", ja mingi tooli-jõulu-katte pidi kunagi õmblema, aga seda me oleme aastast aastasse taaskasutanud.

    ReplyDelete
  3. Tammetõrud... Mäletan küll, otsisin pilkases pimeduses, välgumihkli leegi võbisedes :)

    ReplyDelete
  4. Ma tean näiteks, et Hea Alguse rühmades on lastevanematega selline tihe koostöö, et igal nädalal midagi... Kui just meisterdama ei pea midagi, siis peab lapsevanem rühmas abis käima vms.

    Meil on aga nii, et on traditsioonilised sügisandidest meisterdused mihklinädalal ning taaskasutusmeisterdused liiklusnädalal. Ja isegi kui on vingumist, siis pean tunnistama, et lapsevanemad on vajadusel nii loovad ja osavad, et kohe kallistada tahaks :D

    Aga jah, üldiselt me kodudelt midagi erilist ei oota, vahel mõtlen isegi, et äkki peaks rohkem koostööd proovima teha... Oh seda õnnetust, kui õpetajal sellised mõtted peas on :D

    ReplyDelete
  5. Tundub, et me oleme sattunud Hea Alguse rühma :D Kusjuures traditsioonilisi tammetõrusid-vahtralehti pole meilt keegi tahtnud - neid käivad nad rühmaga ise korjamas.

    Ega midagi hullu pole, oleme harjunud juba. Aga natuke veider tundub, et teised niiviisi õhtuti muudkui lulli löövad :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui lasteaed NÕUAKS mult õhtul mu isikliku aja kasutust, siis ma hakkaks takka üles lööma. Läheks lõugaks juhataja nina all, haridusametis ja kus kõik, aga keelduks ja protestiks. MINU AEG!!!! EI SAA!!!!!

      (Meil on ülisümpaatne lasteaed ülisümpaatsete inimestega, tallinna 22. siis täpsemalt, nii et see on ainult näpusoojaks kirjutatud siia eksju.)

      Delete
  6. Nõuda on lasteaias vist üsna raske, keeruline on ette kujutada, kuidas õpetaja ütleb hirmuäratava häälega: "Ahhaaa, Sul on juba kolmandat korda kodune töö tegemata! Väljaviskamine!"

    Tegelikult on minu meelest tore, et lapsevanematele tuletatakse meelde, et nad oma lastega aega veedaksid :) Lihtsalt... ülesanded võiksid olla mitmekesisemad :D

    ReplyDelete