Saturday, October 15, 2011

Paar fakti meeles pidamiseks

  • Rumeenias saab noor õpetaja palka umbes 150 eurot, teise taseme oma 200 ja kõige kõrgemal tasemel olev õpetaja saab 250. Ma LOODAN, et need on summad, mida nad saavad kätte, unustasin Catalina käest küsida. Aga jah, see on tegelikult jõhker. OK, ma saan aru, et kõik sõltub sellest, mida selle raha eest saab, mitte selle absoluutväärtus, aga ma sain aru, et see on ka nende mõttes ikkagi madal palk. Mitte selles mõttes, et teised saaksid rohkem, aga just selles, et 200 euro eest ei saa just väga palju midagi osta.
  • Selleks, et Rumeenias midagi saada, pead sa tundma õigeid inimesi. Ja sa pead tundma neid juba kaua aega, veel parem, kui su vanemad oleksid juba tundnud. Catalina kirjeldas, kuidas tal kulus seitse aastat, et saavutada mingisugunegi respekt oma kolleegide hulgas (ta on inglise keele õpetaja keskkoolis), et ta saaks ka istuda koosoleku ajal laua taga, mitte lauatagaistujate selja taga. Ja nii ongi. Ka suurte asjadega loomulikult.
  • Küpros (taas unustasin täpsustamata, Küprosega on ju mingi jama) läheb tagasi kommunismi suunas, kujutate ette? Nende president, keda praegu üritatakse maha võtta, on kommunist, neil on parlamendis kommunistid. Ja nii palju kui Antonia rääkis, toimuvad seal sama jaburad asjad, nagu nad 20. sajandi sotsialistlikes riikides toimusid. Ei ole tapmist ja piinamist, aga ma arvan, et nii umbes 70ndate lõpp-80ndate algus. Lihtsalt asjadest ei räägita, probleeme pole olemas jne.
  • Gruusias on asjad üldse metsas. Mitte et ma oleksin kahtlustanud, et seal on asjad korras, aga oli üsna õõvastav kuulda, kuidas neil on lihtsalt niiii raske demokraatiani jõuda, sest neid puudub igasugune kogemus varasemast.
  • Lätis võeti õpetajatel ja õppejõududel palk kaks korda väiksemaks. Ausalt öeldes ei kujuta ma ette, kuidas sellises olukorras hakkama saada. Mul vähenes palk vähem kui 20% ja ma olen väga häiritud, aga 50%.....

Ma võiks nende asjadega muidugi jätkata. Aga ma ei jõua. Point on ju selge – meil on ikka jõhkralt hea elu Eestis. Vahel tuleb lihtsalt kuulda teiste inimeste elude kohta, et sellest aru saada.

No comments:

Post a Comment