Sunday, January 8, 2023

UusElu2022*

Pärast eelmise aasta kokkuvõtte kirjutamist ja eriti pärast kommentaare tundsin, et kirjutamine on ikka nii tuus värk ja ma tahan seda stabiilsemalt teha. Mustandites on isegi poolik tekst pealkirjaga "Tollel ööl", mis üldjoontes visandab, kuidas ma Tollel Ööl kodust lahkusin (jupp, täpselt nii dramaatiliselt, nagu pealkirja järgi arvata võiks :D), aga elu kuidagi tõmbas teises suunas. Ühelt poolt see, et eelmise aasta jaanuaris ma veel ei teadnud, et kõige negatiivsemad emotsioonid on alles ees. Ja samamoodi ei teadnud ma, et aprillis algavad sündmused, mis päädivad sellega, et 2022 juulis mu sünnipäeval naerab sõbranna "Mitte midagi pole muutunud, ainult mees on teine". Mis mingil veidral moel on vist tõsi :D Ehk kui ma 2021 augustis kolis oma kodust ära, jätsin dramaatiliselt maja ja lapse abikaasale, siis 2022 juulis oli mul nii laps kui ka maja. 

Mida sa tegid aastal 2022, mida sa varem teinud pole?
Nii palju uusi asju kui eelmisel aastal ette ei tulnud, küll aga lahutasin esimest korda elus abielu ja sõitsin mäesuuskadega mäest alla. Käisin ka väga korrapäraselt jõusaalis trennis. Mingeid asju tegin arvatavasti veel, aga need ehk põhilisemad. 

Kas pidasid kinni oma uusaastalubadustest ja kas sa plaanid neid ka järgmisel aastal anda?
Eelmisel aastal kirjutasin nii:" Uueks aastaks lubasin ära teha inglise keele tasemeeksami ja juua vähem alkoholi. Selle lubasin ka välja mõelda, kes ma olen ja kelleks tahan saada. Lisaks luban ka oma tätoveeringu ära teha. Hetkel tundub juba, et tuleb teha kaks."

Noh, ma päris kindlasti jõin vähem alkoholi. Teiste asjadega ... läks vähe nihu või nii. Aga inglise keele kursusele ma läksin, lihtsalt tunnid jäid kogu aeg ära. Tätoveeringu mõtet veeretan jätkuvalt, ma ei tea lihtsalt, mida ma ikkagi tahan. Ja no see, et ma mõtlen välja, kes ma olen ja kelleks tahan saada, läks puhta pekki, sest mul pole ikkagi õrna aimugi. Nii et jah, ülemäära hästi ei läinud.

Seekord andsin ühe lubaduse - aastal 2023 saab minust mu kodu ainuomanik ehk saame EksAbikaasaga majanduslikud teemad ka lahendatud. Ja need õnnetud Aafrika riigid tahaks ka tegelt ära õppida :D

Kas keegi su lähedastest sai lapse?
Mõtlen, mis ma mõtlen, aga ei. Aga vähemalt tuli üks rasedus, nii et järgmisel aastal jälle. 

Kas keegi su lähedastest suri?
Õnneks mitte

Mida sa sooviksid et sul oleks aastal 2023, mida sul 2022. aastal ei olnud?
Eelmisel aastal tahtsin ma lahutust ja tõepoolest selle ma ka sain. Noh, sel aastal tahan siis maja :D Ülemäära keeruline see ehk pole, sest kokkuvõttes taandub kõik rahale. 

Milliseid riike sa külastasid?
Belgia (või noh, Brüssel tegelikult, ülejäänud riigis ma ei käinud) ja Poola (mis oli tegelikult Varssav), Lätist ja Leedust sõitsin ka läbi. 

Milline 2022. aasta kuupäev jääb sulle igaveseks meelde ja miks?
Kaks kuupäeva võistlevad. Üks on see, mida saab siis nimeta UusElu2022 alguseks, ja teine minu lahutuse kuupäev. Eks mõlemad on tähtsad. 

Mis oli su selle aasta suurim saavutus?
Ma arvan, et oma koju tagasi kolimine. See oli raske, ma ei tahtnud seda, aga see oli hetk, kus Ruudi heaolu oli olulisem. Ja kokkuvõttes (nii kahe kuu pärast) polnudki nii kummastav enam. Üldisemas plaanis on päris äge see, et Eesti Filmi Klubi jõudis lõpuni ehk 26.12 vaatasime üheskoos 100. filmi ("Tõde ja õigus"). 2,5 aastat kestnud teekond sai läbi. 100% osales prl Lumivalgeke, mina ja Õde olime 95%-ga ka väga tublid. 
Ja no suusatasin mäest alla. 

Mis oli su suurim ebaõnnestumine?
Nu 25. veebruaril alustasin suurejoonelist meestepaastu. Et isegi ei suhtle enam kellegagi. Ülemäära pikalt see ei kestnud, napp kuu :D

Kas sa põdesid mõnd haigust või vigastasid end?
Selgus, et ma põen. See sai nüüd ravitud, aga tüsistused on kahjuks jäävad. Vigastamises osas. Kevadel sõitsime mr Keemikuga päris palju tõuksiga ringi. Ühe tõuksi peal kahekesi. Kord öösel taas läbi linna kihutades tekkis tal enne tõusu imeliselt džentelmenlik idee - tema hüppab maha, et ratas jaksaks mind mäest üles vedada. Võite vaid arvata, mida füüsikaseadused sellest džentelmenlikkusest arvasid :D Õnneks kukkusin ninuli muru peale, ülemised esihambad kenasti alumises huules, aga vähemalt jäid suhu. 

Mis oli parim asi, mille ostsid?
Mina ei ole väga palju ostnud asju, aga selle eest on nii mõndagi ostnud mr Keemik. Ma arvan, et parim on pelletikamin elutoas, sest nüüd on nii mõnusasti soe. 

Kelle teod väärisid tunnustust?
Ma ei tea. Inimesed on üldiselt tublid olnud :D Vb prl Lumivalgeke, kes vapralt koolis käib, kuigi süsteem annab endast parima, et ta seda ei teeks. 

Kelle käitumine tekitas sus tülgastust ja kurvastust?
Ma ei teagi, kas tülgastus ja kurvastus on õiged sõnad, pigem ärevus ja viha. Aga jah, mu üürikorteri omanik keeras lõpuks ikka täiega ära. Karjus mu peale, nimetas räpaseks ja litsiks, nõudis rahasid, väitis, et ma olengi loll. Kogu selline värk. Ausalt, mul pole mitte kunagi olnud kogemust sellist tüüpi inimesega. Esiteks see suhtlusviis, et ta lihtsalt röögib su peale, nii et sa ei saa mitte midagi vastu öelda. Ja siis täiesti ebareaalsed süüdistused. Nagu näiteks rahaga oli - kõigepealt saatsin mina talle ülevaate makstud ja maksmata arvetest, see talle ei sobinud, siis tegi hr Keemik talle tabeli koos väljavõtetega, mille põhjal oli selge, et summa summarum on tema mulle võlgu. Sellele ta enam vastu ei vaielnud, aga lihtsalt selleks, et kuu aja pärast uuesti hakata mind pommitama kirjade ja sõnumitega, et mina olen talle võlgu. Ja mitte väikse summa, vaid terve kuu eest (ma ei mäleta enam, kas olid need kommunaalid või üür). Ma ei saa niigi telefoniga kuigi hästi hakkama, ütleme nii, et see kogemus ei teinud asja kuidagi paremaks. Blokeerisin ta muidugi kõikides kanalites, aga hirm jäi ikka. Siiani võõrasetelt numbritelt kõnesid vastu ei võta. 

Millele kulus enamik su rahast?
Ma arvan, et söögile. Just väljas söömisele ja boltimisele. 

Mis sind väga-väga-väga elevile ajas?
Sigur Rosi kontsert Varssavis. 

Milline laul jääb sulle alati 2021. aastat meenutama?
Sellist asja tglt ei ole. 

Mis oli su lemmiktelesaade?
Ma elan taas televiisoriga. Või noh, televiisor on selle kohta vist vähe öelda :D Väga Suur Televiisor on. Mitte et ma jätkuvalt seda vaataksin, aga My Kitchen Rules New Zealand on üks asi, mis mulle meeldis. Ja Netflixi Russian Dolli I hooaeg, II vaatasime ka lõpuks ära, aga see enam ei meeldinud. 

Mis oli parim raamat, mida lugesid?
Ma nii umbes poole aasta pealt hakkasin jälle raamatuid lugema (mis teeb mulle endale väga palju rõõmu). Kokku jõudsin läbi lugeda 26 raamatut, neist ägedaimad olid "Piranesi" (kuigi mulle lõpp nii väga ei meeldinud), "Liiga paks, et olla liblikas" (täiega soome raamat), "Linnade põletamine" (Kai Aareleid lihtsalt kirjutab nii ilusasti), "Elu edetabalid" (ma ei tea, ma kuidagi nii sain aru sellest peategelasest) ja "Ma armastasin teda" (kui on veel keegi, kes pole Anna Gavaldat lugenud, siis parandage see viga). 

Mis oli sellel aastal su lemmikfilm?
Ma käsin üsna vähe kinos ja suuremalt jaolt olid filmid nii igavad, et reaalselt magasin seansi ajal. Selles valguses võib öelda, et mõlemad Melchiori filmid olid suurepärased, sest ma ei maganud. Okei, "Kanad ja mehed" oli ka ülituus film. Ja see teine taani film, kus lapsepõlvetraumaga kuritegelikud tüübid restorani teevad. 

Mida sa soovid, et oleksid rohkem teinud?
Suhelnud sõpradega.  Suhtes olemise juures on tasakaalu leidmine kohati suht keeruline. 

Mida sa soovid, et oleksid vähem teinud?
Krt, tundub, et ma pean jälle vastama, et oleks tahtnud vähem nutta :D Kohati tundus mulle, et olid mingid eriti valusad emotsioonid, mida ma julgesin tundma hakata alles siis, kui tundsin end taas turvaliselt hoituna. Ja see turvalisus ei teinud neid üldsegi vähem valusaks. 

Kas sa armusid kellessegi 2022. aastal?
Oi, ma põkkisin vastu. Ma kord vaatasin vanasid vestlusi ja mõtlesin, et pidi ikka kodanikul huvi olema, sest ma päriselt püüdsin teha kõik endast, et sügavamat kontakti ei tekiks. 

Kas sa vihkad kedagi, keda sa eelmisel aastal ei vihanud?
Mulle tundub ikkagi, et see korteriomanik tekitab minus viha. Just see ebaõiglus tema poolt. 

Mida sa tahtsid ja said?
Mul on praegu selline elu, et ma pean olema vägagi ettevaatlik, mida ma ütlen, et ma tahan. Need soovid kipuvad kohe täide minema ja niiviisi suurejooneliselt. Eriti materiaalsed soovid. Näiteks on mul nüüd mingi 15 paari Victoria´s Secretsi aluskaid. Aga ka palju muud. Kaasa arvatud mittemateriaalsed asjad. 

Mida sa oma sünnipäeval tegid ja kui vanaks sa said?
Sain 38 ja olin kodus. Peod toimusid nõks hiljem.  

Milline kuulsus / avaliku elu tegelane sulle kõige enam meeldis?
Tsiteerides iseennast: "Ma tõesti ei tea mitte kedagi." Zelenski siis välja arvatud muidugi. 

Mis on üks asi, mis oleks su aasta oluliselt nauditavamaks muutnud?
Kui korterisaaga oleks normaalsemalt lõppenud. See häiris kuid mu und. 

Kes oli parim inimene, kellega sa tuttavaks said?
:P 
Keemik ikka. 

Mis sind mõistuse juures hoidis?
Ma ei tea. Esiteks ma ei tea, kas ma alati ka püsisin mõistuse juures. Teiseks saan järjest enam aru, et see pean ikka mina ise olema, kes hoiab end mõistuse juures. Kohati on raske, aga järjest libedamalt läheb. Aitabki ehk see, et ma tean, et ma suudan. 

Võrreldes eelmise aastaga, kas sa oled:
i) õnnelikum või kurvem? aasta teisest poolest alates õnnelikum

ii) kõhnem või paksem? ma võibolla ei taha sellest rääkida :D Okei-okei, ma ei olnud just tervislikus vormis eelmisel aastal samal ajal. Müstilisel kombel hakkas kaal tõusma, kui ma jälle sööma hakkasin :P Tegelikult on kõik väga hästi, detsembris lihtsalt ei käinud trennis ja see annab natuke tunda. 

iii) rikkam või vaesem? ma ei oska öelda. Mingis mõttes kindlasti rikkam, sest ma ei maksa enam üüri, samas... raha kulub ikka kõik ära. Nii et sama siis? 


Pane kirja üks oluline eluõppetund, mille 2022. aastal said?

Meie otsustel on mõju. Nii meile kui meid ümbritsevatele inimestele. Ja otsustel on tagajärjed. 

* kui 2021. augustis tööle läksin, pidin arvutiparooli vahetama. See oli nimelt mu pulmakuupäev ja ma ei suutnud seda iga kord tööd alustades tippida. Parooliks sai Lahutus2021 :D Märtsis sain aru, et esiteks ma ei jõudnud 2021. aastal lahutuseni ja teiseks pole mõtet niiviisi negatiivselt manifesteerida. Ja järjekordne uus parool oligi UusElu2022. Nõnda ka läks. 

5 comments:

  1. Nii põnev.
    Natuke olen kade ka. Et miks mina niimoodi ei saa.

    ReplyDelete
  2. Tuli ära. Aitäh! Nii tore sust kuulda. Ja et veel nii kenasti kõik. Mis siis muud, kui : tuld!

    ReplyDelete
  3. Olen su kirjutamistest puudust tundnud.
    Hea aasta on kohal.

    ReplyDelete
  4. Pikk pai!
    Ja järgmisel aastal siis jälle :) :) Loodan siiski, et saad nüüd uue elu valguses jaksu, et jälle kirjutama hakata. Me oleme sinust puudust tundnud!!!

    ReplyDelete