Thursday, July 14, 2016

Seksuaalkasvatus

Näitasin täna poisile ajalehest seda "Kumm on seks" plakatit, millel kaks noormeest üksteise embuses on. Näitasin sellepärast, et kõrval oli artikkel, mis pajatas, et see pilt on väga palju pahameelt tekitanud inimestes, eriti just selle pärast, et koos lapsega on seda ebamugav vaadata. Ma ei olnud kuidagi üldse sattunud neid diskussioone lugema.

Palusin poisil kirjeldada, mida ta näeb. Ega ta midagi eripärast ei märganud - kaks meest kallistavad, hakkavad vist kohe musitama.

"Kas see on okei?" küsin mina. Poiss kehitab õlgu: "Nojah." "Aga kui mees ja naine kallistaks ja hakkaks kohe musitama. Kas see oleks sama okei või rohkem okei?" "Sama okei, lihtsalt tavalisem."

Sealt edasi läks meie vestlus normaalsuse, ebanormaalsuse ja paranormaalsuse peale üle.

Mõnda aega hiljem nägime bussipeatuses sama kampaania teist plakatit, kus ei olnud mehi. Poiss ei suutnud mõista, kuidas saab kaks nii erinevat plakatit tähendada ühesuguseid asju.

Selgitasin siis, et tegelikult pole see kampaania sellest, et mehed võivad koos elada, vaid sellest, et kondoomi peab kasutama.

Sellele järgnes mingi kümme sekundit vaikust, kuni mina enam vastu ei pidanud: "Sa ei küsigi, mis on kondoom?"

Poiss (natuke kohmetult): "Ei..."

"Sa tead siis, mis see on?"

"Mhmmh."

"Ja sa ei taha sellest minuga rääkida?"

"Mkmm."

Ja hommikul, kui poomist mängisime, aga kumbki teist üles puua ei saanud, lõpetas poiss poodu vaba joonistusega. Juuksed, naeratav nägu. Ja teatab ise asjalikult: "See on mees." Mina vastu: "Mis mõttes, ta on paljas ja sa joonistasid talle noku?" Poiss (õudselt rahulolevalt): "Jepp. Oot, ma joonistan tissid ka." Ja joonistaski.

Teemad on õhus.

2 comments:

  1. Kolme algklassiealise poisslapse emana ei ole ma päris kindel, et vastus "Mhmmh" on päris see teadmine, mida perekonnaõpetuse tunnis räägitakse. Aga ma olen ka kindlal seisukohal, et äsja esimese klassi lõpetanud noormees ei peagi teadma, mis on kondoom ... nii umbes 12-aastane aga küll.

    Esimese sellise kampaania ajal olid meie lapsed jupi maad nooremad ja ma ise palju vähem karastunud, siis olin küll südamest õnnelik, et ükski laps veel lugeda ei oska. Praeguseks on lapsed suuremad, legaalsel ja illegaalsel teel kõikvõimalikke teadmisi omandanud ja endal ka selgemaks mõeldud, mida lastega/lastele sellest kampaaniast rääkida. Juhul kui neil küsimusi peaks tekkima. Paraku on ikkagi nii, et Püha Kondoom ei kaitse mitte üks põrm tõusulainena üle pea kokkulöövate teismeliste hormoonide eest ... Viimaste eest kaitseb peamiselt vist lähedane ja usalduslik suhe lapsega, nii et laps ei peaks hakkama koduvälist lähedust otsima enne, kui natukegi mõistust pähe tuleb. Olgu meil kõigil oma lastega head suhted!

    ReplyDelete