Tuesday, July 24, 2018

Mina ja airbnb

Ma olen olnud selline hotelli-usku tüdruk reisides. No et kui puhkus, siis keegi teine teeb hommikusöögi, koristab. Ja üldse on kuidagi... põnev see hotellivärk. Samamoodi on olnud hotelliusku Ruudi, kes reisib isegi lühikestel retkedel kohvriga ja arvustab hommikusööke karmi kriitiku kombel. 

Poolteist aastat tagasi olin ma Norras ja elasin viis päeva järjest hotellis. Ja teate, pärast seda on vaimustus kadunud. Ega ma jätkuvalt naudin seda, et on hommikusöök ja keegi teeb voodit :D Aga mitte enam sellise innuga. 

Airbnbiga oli mul esimene kokkupuude kolm aastat tagasi Prahas. Ja see oli hullult tore, korter oli väga kaunis kohas, hommikusöögi saime ise endale valida, õhtul koju jalutades võis ette kujutada, et elangi selles piirkonnas. Eelmisel aastal Barcelonas oli isegi veelgi toredam laenukorter, sest see asus nagu veelgi rohkem pärisinimeste elukohas. Selleaastasest Praha-kogemusest olen põgusalt juba ka rääkinud. Seekord oli siis esimest korda see kogemus, et elasime korteris, kus keegi päriselt ka elab. Lihtsalt on reisil. See oli natuke veider :D Ses mõttes, et tegelikult on imelik vaadata teise inimese kappidesse, et leida panni või kohvitasse. 

Välismaistest kogemustest indu saanuna oleme nüüdseks juba päris mitmel korral ka Eestis sama teenust kasutanud. Võibolla kõige suurem takistus on siinkohal see, et kahekesi (või siis kolmekesi, kui seltskonnas on laps) reisides on hotell pahatahti kui mitte odavam, siis samas hinnaklassis, aga hotellides pakutakse ka süüa. See on natuke sama asi, et kui just üksi ei liigu, on autoga odavam kui ühsitranspordiga, mis ei ole üldse tore. Ruudiga kahekesi ringi käies liigume me mõnikord lihtsalt sellepärast bussi või rongiga, et auto poleks risuks kaelas :D

Ühesõnaga. Kui me miskit plaanime, siis nüüd vaatan ma alati üle ka airbnb pakkumised. Teinekord täitsa joppab. 

Meie viimane kogemus on aga sellest nädalavahetusest, kui käisime Haapsalus 2CELLOSt vaatamas. See oli jõhkralt äge kontsert muuseas. 2CELLOS oli üks neist bändidest, mida ma ka väga laivis näha olen tahtnud, nii et nende tulek Eestisse oli minu jaoks esialgu täielik hämming ja hiljem väga-väga suur rõõm. Need poisid on ikka täigea toredad. Ja kontsert lõppes sellise ilutulestikuga, mille kohta isegi hr H (tuntud ka kui ilutulestikufanatt) tunnustavalt noogutas. 

Ööbimisega oli vahepeal kergelt kriitiline, sest kui ma mais kohti hakkasin läbi helistama, polnud selleks nädalavahetuseks enam loomulikult ühtki vaba kohta. Ja me olime neljakesi... Õnneks sõprade ja nende tuttavate abil saime siiski ööbimispaiga, mis google street view´st vaadates tundus kahjuks jumalast hüljatud tühermaa. Aadressi järgi kohale jõudes ei saanud ma üldse aru, kus meie ööbimispaik olema peaks, sest kõik oli nii nunnu ja roheline ja korras. Street view on ajast lihtsalt natuke maha jäänud :D Miks ma aga sellest üldse kirjutan - see oli majutusepakkuja, kes elaski samal ajal kodus sees. Seda kogemust mul ju varem pole olnud. Ja ka see oli täitsa tore, hommikuks oli kandikul ootamas kohv ja küpsised ning rätikud olid lipsuga armsaks pakiks seotud :)

Nii. Ja nüüd asjani jõudes.

Pärast Haapsalus käiku külastasin oma vanemaid, kes olid reisule minemas. Arutasime seda majutamise pakkumise värki, kui mul lõi lamp põlema - mu vanemate väga tore ja suur maja on ju terve folgi aja täiesti tühi :D Isa oli kohe plaaniga nõus, luges üle, kui palju inimesi oleks võimalik majja, sauna ja aiamajakesse majutada ning leidsime, et nõndamoodi võiks rahulikult nelja päevaga 1500 eurot teenida :D Okei, nii palju tegelikult ei oleks, aga igatahes olen ma nüüd ise ka majalaenutuse pakkuja ja mul on juba isegi mõni külastaja. Mõtisklen siin, milliseid küpsiseid hommikul pakkuda. Ja millise paelaga rätikuid siduda :D Sest nunnud asjad meeldivad mulle. 

Aga kui keegi tahaks veel ööks või kaheks mu vanemate imeilusas kodus folki nautida, siis andke aga märku. Teie arvelt väga rikkaks ei kavatse saada ja nunnu luban ka olla. Koos küpsistega. 

11 comments:

  1. Hmm. Mu laps tuleb folgile esinema, aga me pole ülejäänud perega veel otsustanud, kas ma me jõuame sinna (nii teda kuulama kui üldse) või ei. Paneb mõtlema...

    (ja mõelda pole jõudnud, sest saabusime eile öösel Norrast tagasi, kõik ööd telgis ja ei mingeid hotelle...)

    ReplyDelete
  2. Eks telgil on ka eeliseid :D

    Aga muidu mõelge-mõelge. Terve saunamaja ja küpsised on ootamas :)

    ReplyDelete
  3. Säästa mu aega, palun. Kas airbnb lehel on hinnad inimese v ruumi.kohta st kogusumma?

    ReplyDelete
  4. Airbnb on erakordselt hästi läbi mõeldud leht. Pmst käib nii, et sa paned sisse aja, inimeste arvu, hinnataseme ja piirkonna. Ja ta siis näitab kohti ("äge villa viljandi kesklinna kandis") ja ütleb, palju see konkreetne majutus su seltskonnale maksab. Siis saad hakata täpsustama - piirkonda, hinda, tingimusi... Toimib väga hästi.

    Muidugi on seal nüansid, nt, et bronnid ära ja siis host ütleb "assapagan see on folgi aeg ja kehtivad ekstrahinnad", aga no üldiselt toimib supper hästi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olles nüüd paar tundi pusinud,väidan, et ei ole tegelikult lihtne ja tore süsteem.
      Alguses ei saanud ma aru, kas näitab ühe inimese hinda või siis summat. Vastus on, et mitte kumbagi. Reklaamitavale hinnale lisandub veel koristamise tasu ja saidi teenustasu.
      Aga kõige halvem on see, et tasuta saab tühistada ainult 48 tunni jooksul.See on selge pluss nt bookingu kasuks. Seal töötab strateegia, "bronnin 3 kohta, ja siis ootan, kuni tulevad veel paremad pakkumised, mis mulle algoritmi abil saadetakse ja siis tühistan ebavajalikud "

      Koduvahetusmõte ja see, et inimesed konverteerivad tühja kodu rahaks, meeldib mulle väga. Samas mu oma tuttavad ja need konkreetsed pakkumised, mida ma praegu vaatasin, rakendavad seda süsteemi ärina, mitte võimalusena.
      Pole minu asi öelda ja küsida, kas nad ka makse maksavad. Aga kui ei maksa, siis on see kõlvatu konkurents majutusasutuste suhtes, kes täidavad reegleid ja maksavad makse.

      Delete
    2. Jepp, see hind, mida alguses näed, ei ütle, kui palju lõpuks maksad. Lisaks koristamistasule, mida mõnikord polegi, aga mõnikord on nt 7 eurot, on lõbus muutuja laps, kes mõnikord on inimene, teinekord pool ja kolmandal korral ei ole üldse keegi. Ja pahatihti lähebki nii, et olenevalt kombinatsioonist on hotell ratsionaalsem valik. Nt Tallinnas ei ole ma kordagi airbnbga olnud, sest hinnad on ebaloogilised mu meelest. Nagu suvine Pärnugi.


      Delete
    3. Enamikus kohtades, kus ma olen vaadanud, on hotellid-hostelid vähemalt ühele inimesele tasuvamad kui airbnb - sest airbnb pakub väga sageli kortereid ja mitme voodiga tube, aga hostelites-hotellides on ka pisikesed üheinimesetoad olemas.

      airbnb eelis on minu silmis hetkel see, et mõni omanik lubab ka paindlikku või varajast check-ini. ainult et see korteriomaniku jah-sõna ootamine võtab nii kaua aega, ja kui siis selgub, et ei saagi, läheb lõpuks väga närviliseks.

      Delete
    4. st need korterid ja suured toad on muidugi toredad, aga ühelt inimeselt võetakse täpselt või peaaegu sama hind, mis viiepäiselt seltskonnalt.

      Delete
    5. Minu kogemus ütleb ka, et airbnb on kasulikum (rahaliselt) üldiselt alates kolmest täiskasvanust. Enne seda on hotellid üldiselt soodsamad. Aga eks kohalikus korteris elamine on omamoodi põnevam.

      Delete
    6. teisalt olen siin praegu airbnb korteris otse kohaliku vanalinna kõrval, saan kasulikke nõuandeid ja abi ning maksma läks see vähem kui ükski hostel oleks läinud. ja check-ini ja -oudi kellaajalisi piiranguid ei ole, vbla ka seepärast, et hetkel pole ma nii suures turistimekas, vaid väikeses rahulikus Tartu kaliibriga (a minu arust rahulikumas-vaiksemas) linnas.

      Delete
  5. Airbnb on kasulik, kui teed ise süüa. Isegi kui hotellis on hommikusöök hinnas, on kogu perega väljas söömine jäle kallis. Airbnb puhul viskad mingi supikese või pasta kodus valmis, lapsed saavad põhitoidu sealt kätte ja restoranis käid vaid nautimas.

    ReplyDelete