Friday, September 22, 2017

Elulised küsimused

Rebaste juurest tõsisemate probleemide juurde minnes... see uus maksusüsteem. Et uuest aastast tulebki? Et alla 1200 teenijad saavad 500 eurot maksuvaba ja sealt edasi tuleb udupeen arvutuskäik, kui suure osa palgast saab maksuvabalt ja kui suure eest peab maksma?

Põhimõtteliselt saan ma sellest aru. Vist. Aga siis tuli mul peas segadus.

Kui tulumaksuvaba osa sõltub sellest, kui palju ma palka saan, kuidas sobituvad sellesse valemisse need tasud, mis ma saan lisaks oma tavalisele tööle?

Preagu on lihtne - põhitööl kasutan oma tulumaksuvabastuse ära, kõik muu läheb nullist maksustamisele. Aga kui põhitöö tulumaksuvabastuse piir sõltub sellest, kui palju ma ühes kuus palka saan, siis nagu ... mis mõttes? Mitte et ma stabiilselt pidevalt teist palka juurde teeniks, aga vahetevahel natuke ikka.

Ja ma ei taha hakata tuludeklariga raha tagasi maksma.

Vähemalt sel aastal on kõik rahulikult vanamoodi.

4 comments:

  1. Ma kahtlustan, et paljude tuludeklarid teeb see uus süsteem keerukamaks. Näiteks neil, kelle töötasu aasta lõikes kõigub. Kui mõned kuud on palganumber kõrgepalgaliste klassis aga enamiku pigem madalalas otsas siis võib ju ka olla, et kõrgete palkade kuudel arvutatakse suurem tulukas maha ja hiljem deklaris siis korrigeeritakse.

    ReplyDelete
  2. Ma ei tea, kas edasi aitab, aga https://investeerimisraadio.eu/saade-114-maksuvaba-tulu/

    Ja küll neid kalkulaatoreid ka tekib, esimene aimdus siit: https://tulumaks.ee/

    ReplyDelete
  3. Olemata uuendusi põhjalkumalt uurinud pakun välja variandi, mida mõni mu ebaühtlase sissetulekuga tuttav on varemgi kasutanud: et ei lasegi ühegi töötasu pealt maksuvaba miinimumi arvestada, vaid kasseerib selle pärast deklari esitamist kõik korraga sisse.

    See tähendab küll seda, et sa krediteeriks mingis ulatuses riiki, aga lihtsam ja rahulikum ja ilmselt kujutab endast omamoodi hoiupõrsast.

    ReplyDelete
  4. Jah, maksuvaba tulu oleneb edaspidi kogu sissetulekust, mh. lähevad maksustamisele ka panga poolt makstud intressid, samuti kaob täiendav maksuvabastus pensionitele.

    ReplyDelete